25 Şubat 2011 tarih ve 27857 Sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanan 6111 Sayılı Kanunun 173. Maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen geçici 58. Madde hükümlerinin Afyon Kocatepe Üniversitesi uygulama esasları;

ÖĞRENCİLİK HAKKININ ELDE EDİLMESİ

1- Başvurular Kanunun yayınlanmış olduğu 25 Şubat 2011 tarihi ile 25 Temmuz 2011 tarihleri arasında 5 ay içerisinde ilgili birimlere şahsen veya posta yoluyla yapılabilecektir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Başvurular değerlendirilip durumu uygun bulunanlar öğrencilik hakkını elde edeceklerdir.
a. Üniversitemizde hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendi isteği ile ilişiği kesilenler,
b. Yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra yatay geçişleri iptal edilenler,
c. Terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler,
d. Bir programı kazandıkları halde kayıt yaptıramayanlar, belirtilen süreler içerisinde müracaat etmeleri halinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabileceklerdir.

 

ÖĞRENİMİN DEVAMI

2- Öğrencilik hakkını elde eden kişilerin durumları incelenerek ilişiği kesilmeden önce aldığı derslerdeki başarı durumuna göre intibakları yapılır. Bunun için;
a. Öğrencilik yıllarında almış oldukları derslerin halen yürürlükte olan programdaki derslerle karşılaştırması yapılarak eşdeğer dersler belirlenir. Birim yönetim kurulu öğrencinin daha önce almış olduğu derslerle eşdeğerliği nedeniyle mevcut programdaki derslerden hangilerinden muaf tutulacağına karar verir.
b. Birim Yönetim kurulları yasanın 44. Maddesinde belirtildiği üzere;
i. Yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin kredilerinin intibakının sağlanması; ilgili programın tamamlanmasına yönelik önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması;

ii. Diploma alınabilmesi için, uygulama, teorik, uzaktan veya açık öğretim özellikleri

iii. Müfredat değişikliği veya isimleri değişmemekle birlikte ders içeriğinin değişmesi ya da ders içeriği değişmemekle birlikte aradan uzun bir sürenin geçmesi nedeniyle, daha önce başarılı olunan derslerden hangilerini yeniden almaları gerektiği hususlarını değerlendirerek muafiyet konusunda her öğrenci için bir karar verir.

iv. Bu konuda gerekli görmesi halinde komisyonlar oluşturabilir.
c. Öğrencinin muaf tutulduğu derslerin ECTS kredileri toplamı 30’a bölünerek öğrencinin kaçıncı yarıyıla intibak ettirileceği bulunur (Örneğin 68 krediden muaf olan öğrenci üçüncü yarıyıla intibak ettirilecektir).
d. Öğrencinin yasanın 44. Maddesinde tanımlanan süreleri intibak ettirildiği yarıyıl düşülerek belirlenir.
e. Öğrencinin bir diploma programını başarıyla tamamlaması için muaf olduğu derslerle birlikte Türkiye Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi tarafından ilgili program için tanımlanmış kredi aralığında dersi başarmış olması gereklidir.
f. Öğrencinin alması gereken tüm derslerden devam zorunluluğu vardır.
g. Öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini yasanın 46. maddesinde belirtilen ilkeler çerçevesinde ödeyecektir.
3- Bölüm/Program açısından eşdeğerlik işlemleri aşağıdaki ilkeler çerçevesinde yapılır.
a. Kapatılmış bölüm/programlardan ilişiği kesilmiş olan öğrenciler eşdeğer programlara, kapatılmış ikinci öğretim programlarından ilişiği kesilmiş öğrenciler ise ikinci öğretim katkı payını ödemek koşulu ile eşdeğer normal öğretim bölüm/programlarına devam edebilirler. Bölüm/programların eşdeğerliği, başvuruların sona erdiği 25 Temmuz 2011’den sonraki ilk senato toplantısında kararlaştırılır.
b. Üniversitemiz bölüm/programlara kayıt yaptırıp işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, Üniversiteye giriş yılı itibariyle geçmek istediği Üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler. Bu kapsamdaki öğrencilerin gitmek istedikleri üniversiteden kabul aldıklarına dair bir belgeyle Üniversitemiz öğrenci işleri daire başkanlığına başvuru yapması gerekmektedir.
c. Başka bir üniversiteye dönüş yapan ve öğrenimine üniversitemizde devam etmek isteyen öğrencilerin 26 Ağustos 2011 tarihine kadar başvuru yapması gerekmektedir. Bu durumdaki öğrencilerin başvuruları bu tarihten sonraki ilk senatoda değerlendirilecektir.
d. Üniversitemizde öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim ön lisans veya lisans düzeyindeki kontenjan sınırlaması olan eşdeğer bölümlere, kontenjan sınırlaması olmayan diploma programlarında ise istedikleri bölümlere yatay geçiş yapabilirler.
e. Üniversitemizde eşdeğer bölüm/program bulunmaması halinde öğrenciler eğitimlerine Yükseköğretim Kurulu kararıyla eşdeğer bölüm/program bulunan başka bir üniversitede devam edebilir. Bunun için öğrencilerin gitmek istedikleri Üniversiteleri belirten bir başvuru yapması gereklidir. Yerleştirme işlemleri için Yükseköğretim Kurulu ile yazışmalar üniversitemiz tarafından yapılacaktır.

ASKERLİK İŞLEMLERİ

4- Müracaat süresi içerisinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içerisinde ilgili birimlere başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlanırlar.
ÇEŞİTLİ KONULAR

5- Zorunlu hazırlık sınıfında başarısızlıktan kaydı silinen öğrenciler hazırlık sınıfına devam ederler.
6- Kayıtlarda istenilen belgeler aşağıda belirtilmiş olup eksik belge teslim eden öğrencilerin kayıtları yapılmaz ve bu öğrenciler kayıt haklarından vazgeçmiş sayılır, sonradan hiçbir hak talep edemezler.
Kayıtlarda istenilen belgeler:

a. İlgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti banka dekontu.

b. Lise diplomasının aslı

c. Nüfus cüzdanı fotokopisi

d. DGS sonucu yerleştirilen ve kaydı silinen öğrencilerden lise diploması ve önlisans diplomasının aslı.

e. 6 adet vesikalık fotoğraf.

f. Afyon Sağlık Yüksekokulu bölümlerine başvurularda sağlık raporu (heyet raporu).

g. Savcılıktan alınacak Adli Sicil Kaydı

14 Aralık 2012, Cuma 344 kez görüntülendi