Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Türkçe Topluluğunun düzenlemiş olduğu “Evliya Çelebi” konulu konferans, 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü AKÜ ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda yapıldı. Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Saadet Harmancı tarafından verilen konferansa, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saadet Harmancı, verdiği konferansta Evliya Çelebi’nin hayatı ve Seyahatname isimli eseri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Saadet Harmancı konuşmasında, “Çelebi, Evliya’nın unvanıdır. Günümüzde; görgülü, terbiyeli, olgun kimseler için kullanılan ‘Çelebi’ ifadesi, Osmanlı Devletinde, çeşitli sanat ve meslek sahiplerine simge olmuş bir tabirdir. Evliya Çelebi, 25 Mart 1611 tarihinde, İstanbul’un Unkapanı semtinde doğmuştur. Evliya Çelebi, “Seyahatname adlı eserinde, soyunun Hoca Ahmet Yesevi’ye kadar dayandığını söylemektedir. Evliya Çelebi çok iyi bir öğrenim görmüştür. Arapça, Farsça ve Rumca olmak üzere üç dil bilmektedir. Ayrıca az da olsa, konuşabilecek kadar Latince bilmektedir. Evliya Çelebi’nin gezmeye olan merakı, babasından ve yakınlarından duyduğu söylenceler, destanlar, masallardan kaynaklanmaktadır. Seyahatname’sinde bir rüyasını dile getirir. Buna göre, bir gece rüyasında Ahi Çelebi Camii’nde, Hazreti Muhammed’i görür. Elini öperken “Şefaat ya Resulallah” diyeceğine, “Seyahat ya Resulallah” der. Böylelikle, ülkeleri gezmeye başlar. Evliya Çelebi’nin tam olarak ölüm tarihi bilinmemektedir. UNESCO, Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. senesi olan 2011 yılını ‘Evliya Çelebi Yılı’ olarak ilan etmiştir. Evliya Çelebi’nin tespit edilen tek eseri Seyahatname’dir. Seyahatname,10 ciltlik bir eserdir.” dedi. Konferans öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.

08mayis1321 08mayis1320
08 Mayıs 2013, Çarşamba 545 kez görüntülendi