Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü ve Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen, “İstatistik ve Mühendislikte Kaos” adlı konferans, 2 Mayıs 2013 tarihinde ANS Kampüsü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Reşat Kasap ile Doç. Dr. Erol Kurt tarafından verilen konferansa AKÜ İstatistik Bölüm Başkanı Doç. Dr Süleyman Dündar’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Kasap, “İstatistik ve Kaos” konusunda bilgiler verdi. Kasap, “Dünyada ve Türkiye’de istatistik aslında temelde çok yeni bir konudur. İstatistiğin gerçek anlamda uygulanması bu yüzyılın başlarına dayanacak kadar yenidir. Türkiye’de ise istatistik alanındaki akademik anlamda çalışmalar öncelikle 1930’lu yıllarda başlamıştır. Bölüm olarak ise 40-45 yıllık bir geçmişi vardır. İlk olarak Hacettepe Üniversitesi’nde İstatistik Bölümü açılmıştır. Günümüzde ise Türkiye’de 25 üniversitede İstatistik Bölümü bulunmaktadır” dedi.

İstatistiğin tek bir tanımı bulunmadığını ifade eden Kasap, “Belli yerlere göre istatistiğin tanımı değişir. Ancak yine de bir tanım yapacak olursak, geçmiş ve şimdiki durum ile ilgili toplanmış sayısal verileri geliştirilmiş olan bazı tekniklerle özetleme, yorumlama ve analiz ederek gelecek hakkında karar vermemizi kolaylaştıran bir bilim dalıdır diyebiliriz. İstatistik üzerine benim literatüre geçmiş tanımım ise, bir bilim dalı olarak istatistik aynı zamanda diğer bilim dallarının teknolojisidir” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik, Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Kurt ise, “Kaosun Mühendislik Üzerindeki Etkileri” konusunda sunum yaptı. Kurt, “Kaosu kullanma ihtiyacı, içinde bulunduğumuz teknolojik durum nedeniyle hissedilmiştir. Gerek ekonomik gerekse iklim verileri nedeniyle ilgili bütün elde edilen sonuçlardan her biri sistematik olmayan tekrar tekrar ortaya çıkmayan bir takım veriler sunuyor. Dolayısıyla insanoğlu bugüne değin yaklaşık son 30 yıla kadar hep bu verileri bir kenara atıyordu. Bu verileri önemsemeyip göz ardı etti. Ama bugün gelinen noktada kaosun pratik uygulamaları, kuantumdaki uygulamaları, bağışıklık sistemi, ekosistemler, borsa, depremlerin oluşumu gibi olayların hepsi şu an teknolojinin son geldiği noktada insanların araştırıp sonuç bulmak istediği ve gerçekten de üzerinde fikir yürüttüğü ama daha da kesinleştiremediği son dinamik problemleri ortaya koyuyor. Biz kaosu bertaraf edersek, kaos üzerine çalışmaları bırakırsak tüm bu elde ettiğimiz şeylerin hepsini bir tarafa atmış oluyoruz. Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlamasının ardından son buldu.

     Fotoğraf Galerisi

02mayis1310 02mayis1311
08 Mayıs 2013, Çarşamba 345 kez görüntülendi