2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44 üncü Maddesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 25 ncı Maddesinde azami süreler sonunda mezun olamayan ve son sınıf derslerinden en az birini almış olan, son sınıf öğrencilerine iki ek sınav hakkı verilmesine ilişkin uygulama esasları;

1) Azami öğrenim süresini doldurduğu dönem sonu itibariyle;

a) Bölüm/ Program/ Anasanat Dalında okuyan öğrenciler, DC, FF, DZ ve YZ notu aldıkları derslerden başarısız sayılır.

2) 44 üncü Maddenin uygulaması aşağıdaki esaslar dikkate alınarak yapılır.

a) Öğrencinin devam koşulunu sağlamayıp DZ notu aldığı dersler, başarısız dersler olarak kabul edilir.

b) Azami öğrenim süresini dolduranlara verilecek iki ek sınav, derslerin ait oldukları dönemlere bakılmaksızın bir sonraki dönem başlamadan önce yapılır. Ancak bunlardan uygulamalı veya uygulaması olan derslerin sınavları, gerek görülürse, en geç dönem başlangıcından sonraki 7 hafta içinde yapılabilir.

c) 3 veya 4 yarıyıl ek süre kullanan veya sınırsız sınav hakkı olup almadığı dersi olan öğrenciler, almadıkları bu dersleri bütün koşullarını yerine getirmek kaydıyla, açıldığı dönemde alırlar. Bu öğrenciler her yarıyıl başında ilgili öğretim biriminin belirleyeceği esaslar ve süreler dahilinde kayıtlarını yenilemek ve öğrenci katkı payını ödemek zorundadır.

d) Girilen sınavlarda başarılı sayılmak için başarı notunun:

i) Mutlak sistemden kredili sisteme intibakları yapılan öğrenciler için en az CC veya YT,

ii) Kredili sistem uygulayan birimlerde, genel not ortalamasının en az 2,00 olması koşuluyla, en az CC veya YT,

e) Kendilerine 3 veya 4 yarıyıl süre tanınan öğrenciler, bu süreler dolmadan sınırsız sınav hakkından yararlanamaz.

f) Sınırsız sınav hakkından yararlanan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz.

g) Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrencilerden üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç sınava girmeyenlerin Üniversite ile ilişkisi kesilir.

h) Öğrenciler uygulamalı, uygulaması olan, daha önce hiç almadığı veya seçmeli derslerde değişiklik yaptığı için daha önce almadığı derslere devam etmek zorundadır. Belirtilen bu dersler dışında başarısız olduğu derslerden sınava girmek için devam koşulu aranmaz.

3) Azami süreyi tamamlayan son sınıf öğrencilere 44 madde aşağıdaki şekilde uygulanır.

1. Öğrencinin programında öngörülen fakat almadığı derslerle birlikte başarısız olduğu ders sayısı 5 ten fazla ise:

a) Öğrenci aldığı ve başarısız olduğu derslerden iki sınav hakkını kullanır. Bu sınavlar sonunda almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 5 ten fazla ise öğrencinin ilişkisi kesilir.

b) Ek sınavlar sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 3-5 arasında ise;

Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla öğrenciye 3 yarıyıl süre tanınır. Bu süre sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı hala 4 veya 5 ise ilişkisi kesilir;

c) Ek sınavlar sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 1-3 arasında ise Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla öğrenciye sınırsız sınav hakkı verilir.

2. Öğrencinin programında öngörülen fakat almadığı derslerle birlikte başarısız olduğu toplam ders sayısı 3-5 arasında ise:

a) Öğrenci isterse başarısız olduğu derslerden iki sınav hakkı kullanır. Bu sınavlar sonunda almadığı ve başarısız toplam ders sayısı hala 3–5 arasında ise Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla öğrenciye 3 yarıyıl süre tanınır. Bu süre sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 4 veya 5 ise ilişkisi kesilir.

b) Ek sınavlar sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 1-3 arasında ise Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla öğrenciye sınırsız sınav hakkı verilir.

c) Öğrenci isterse iki sınav hakkını kullanmaz. Öğrenciye Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla 4 yarıyıl süre tanınır. Bu süre sonunda öğrencinin almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı 4 veya 5 ise ilişkisi kesilir.

3. Öğrencinin programında öngörülen fakat almadığı derslerle birlikte başarısız olduğu toplam ders sayısı 1-3 arasında ise;

a) Öğrenci isterse başarısız olduğu derslerden iki sınav hakkı kullanır. Bu sınavlar sonunda almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısı hala 1-3 arasında ise sınırsız sınav hakkı verilir.

b) Öğrenci isterse iki sınav hakkını kullanmaz. Öğrenciye almadığı dersler için Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla, başarısız olduğu dersler için ise doğrudan sınırsız sınav hakkı verilir.

4) Kayıtlı oldukları bölüm/programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldığı halde 2,00 genel not ortalamasını sağlayamamaları nedeniyle ilişkileri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine, not ortalamalarını yükseltmek üzere istedikleri son iki sınıf derslerinden Madde 2-h’deki devam koşulunu sağlamak kaydıyla sınırsız sınav hakkı verilir.

İlan Tarihi : 03.09.2009

14 Aralık 2012, Cuma 8688 kez görüntülendi