Bu Yönetmelik, 19.09.2011 Tarih ve  28059 Sayılı Resmi Gazetete yayımlanan Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Sosyal İşler ve Sağlık Raporları Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Amaç ve Kapsam

Madde 1 Bu yönetmeliğin amacı; öğrencilerin koruyucu ve tedavi edici hekimlik dallarında beden ve ruh sağlıklarını korumak, muayene ve tedavilerini yapmak, psikolojik danışmanlık hizmetlerini vermektir

Dayanak

Madde 2 Bu yönetmelik 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun değişik 47. maddesinin (a) ve (c) bendlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 3 Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yararlanma imkanı olmayan öğrenciler bu yönetmeliğin kapsamı içindedir.

Tanımlar

Madde 4 Bu yönetmelikte geçen;

Öğrenci: Afyon Kocatepe Üniversitesi Fakülte ve Yüksekokullarında kayıtlı öğrencileri,

Mediko Merkezi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Mediko Sosyal Hizmetler Merkezi’ni,

Yönetim Kurulu: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yönetim Kurulu’nu,

Daire Başkanlığı: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’nı,

Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullar: Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları.

Başvuru Şekli

Madde 5 Öğrencilerin öğretime açık süreler içinde (hafta sonu, dini ve resmi bayram tatilleri hariç) sağlık ve psikolojik sorunları ile ilgili olarak başvuracakları ilk yer, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı “Mediko Merkezi”dir. Ancak, üniversitenin diğer il ve ilçe merkezlerinde bulunan öğrencilerin ilk muayeneleri ve tedavileri, bulundukları yerin resmi sağlık kurumları tarafından yapılabilir.

Mediko Merkezine başvuran öğrenciler, Yükseköğretim Kurulunca tesbit edilen tavanı, aşmamak üzere, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen muayene ücretini, Sosyal Hizmetler Birim Saymanlığına yatırmak zorundadırlar. Mediko Merkezine başvuran öğrenciler muayeneleri yapıldıktan sonra, gerekli görüldüğünde hastaneye sevk edilirler.

Öğretim süresi içerisinde (hafta sonu, dini ve resmi bayram tatilleri hariç) öğrenim gördüğü il ve ilçe dışındaki resmi sağlık kurumlarından rapor alan öğrencilerin bu rapor ve reçetelerin işleme konulabilmesi için, daha önceden Mediko Merkezi veya öğrenim gördüğü il veya ilçedeki resmi sağlık kurumu tarafından sevk edilmiş olmaları gerekir.

 

Acil Durumlarda Başvuru

Madde 6 Öğrenciler acil durumlarda Mediko Merkezinden sevk almadan, diğer resmi sağlık kurumlarına başvurarak muayene ve tedavilerini yaptırabilirler. Acil durumda sağlık kurumuna yatan veya tedavisi başlayan öğrenciler, sağlık kurumuna yattığı ve tedavilerinin başladığı günü izleyen 3 (üç) iş günü içinde Mediko Merkezinden; üniversitenin bulunduğu şehrin dışında ise, varsa o yerdeki bir Yükseköğretim Kurumundan, yoksa yörenin Hükümet Tabibinden sevklerini yaptırmak zorundadırlar.

 

Bu şekilde sevkini yaptırmış olan öğrenciler, sevk sonunda tedavi gördükleri resmi sağlık kurumundan aldıkları rapor ve belgeleri, öğrenim gördükleri Fakülte veya Yüksekokullarına bildirirler.

 

Rapor ve Reçetelerin Geçerliliği

Madde 7 Özel hekim ve kurumlardan alınan rapor ve reçeteler geçersizdir. Resmi sağlık kurumlarından alınan raporların geçerli olup olmayacağına Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8. maddesi gereğince ilgili Yönetim Kurulları karar verir.

Öğrenciler, resmi sağlık kurumlarından almış oldukları raporları raporun alındığı günü takip eden 10 (on) gün içerisinde ilgili öğretim birimine teslim etmek zorundadırlar.

İlaç ve Hastane Giderleri

Madde 8 Yönetmeliğin 3. maddesi kapsamındaki öğrencilerin sağlık giderleri, ilgili mevzuat hükümleri ve bütçe çerçevesinde, üniversitece karşılanır. Yurt dışında yapılan tedavi giderleri ödenmez. Sağlık sebebi dışında kaydını donduran öğrencilerin muayene ve tedavileri, kayıt dondurma süresince yapılmaz ve tedavi giderleri karşılanmaz. Bunun dışında, tedavi amacını taşımayan müstahzarların yer aldığı reçete bedelleri ile, diş protez, her türlü estetik ameliyat giderleri, gözlük çerçeve ve camı ile çeşitli protez ve ortezler, tedavi cihaz ve malzemeleriyle sarf malzemelerine ilişkin giderler (ameliyatlarda kullanılanlar hariç) ödenmez.

 

İlaç bedellerinin öğrenciler tarafından karşılanması gereken oranı “Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği”ne dayanılarak çıkartılan “Bütçe Uygulama Talimatı”nda belirtilen oranları aşmamak şartıyla, her bütçe yılı için Üniversite Yönetim Kurulunca yeniden tesbit edilir. Üniversite Yönetim Kurulu, bütçe imkanlarının, yetersiz kalması durumunda, ilaç bedelleri konusunda öğrenciler tarafından karşılanması gereken oranın artırılması için, ilgili merciler nezdinde gerekli girişimlerde bulunabilir.

Üniversitece karşılanmasında tereddüt edilen diğer sağlık giderlerinin ödenmesi konusunda, Üniversite Yönetim Kurulu karar verir

Yürürlük

Madde 9 Bu yönetmelik Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 10 Bu yönetmeliği Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

14 Aralık 2012, Cuma 3072 kez görüntülendi